Do Europy Zachodniej barszcz Sosnowskiego sprowadzony został już pod koniec XIX wieku, jako ciekawa roślina do ogrodów botanicznych oraz jako roślina ozdobna do przydomowych ogrodów. Dość szybko zaczął się on rozprzestrzeniać i obecnie w wielu krajach stanowi poważny problem.
Zagrożenie ze strony barszczu
Z uprawy barszczu dość szybko zaczęto się wycofywać. Głównym powodem były parzące właściwości rośliny. Ludzie pracujący przy ścinaniu liści doznawali ciężkich poparzeń, pomimo zaleceń pracy w odzieży ochronnej. Nie udało się również skonstruować kombajnów usprawniających zbiór masy zielnej. Na dodatek mięso i mleko krów karmionych paszą z liści barszczu pachniało kumaryną, co znacznie obniżało jego wartość handlową. Z biegiem lat barszcz, często pozostawiony samym sobie na miejscu ich dawnej uprawy, rozprzestrzeniał się opanowując znaczne.
Barszcz ten jest rośliną niezwykle okazałą. Jego łodygi, zakończone kwiatostanem w kształcie baldachu, osiągają często ponad 3,5 metra wysokości. Poważnym zagrożeniem jest działanie barszczu na ludzki organizm. Sok tej rośliny zawiera związki chemiczne o silnie parzącym działaniu. Poparzenia powoduje zarówno kontakt z rośliną, jak i z jej sokiem. W miejscach poparzonych pod wpływem promieniowania pojawiają się bąble, przypominające te wywołane wysoką temperaturą, przechodzące czasem we wrzodziejące rany, a w najgorszych przypadkach nawet martwice skóry. Poparzenia wywołane przez sok barszczu mogą też prowadzić do tzw. bielactwa, czyli zaniku pigmentu w skórze.
Sposoby walki z barszczem
Walka z barszczem Sosnowskiego jest bardzo trudna. Często też środki chemiczne są mało skuteczne. Wówczas pozostają metody biologiczne, które wymagają znacznego nakładu pracy i dużo czasu. Metody walki z barszczem Sosnowskiego można podzielić na kilka grup:
1. Metody ręczne i mechaniczne (uważane za mało skuteczne i wymagające znacznych nakładów czasu i środków finansowych) do których zaliczamy:
- ścinanie łodyg,
- wycinanie systemy korzeniowego
- usuwanie baldachów lub zbieranie nasion w plastikowe torby.
2. Wypas owiec oraz bydła. Metoda skuteczna pod pewnymi warunkami:
- przede wszystkim zwierzęta muszą być przyzwyczajone do smaku barszczu,
- wypasanie może być prowadzone do chwili kiedy roślina nie wytworzy nasion zdolnych do wzrostu,
- zwierzęta zostają zainfekowane sokami rośliny, dlatego do wypasu rekomenduje się gatunki zwierząt z pigmentacją,
- znaczne nakłady, aby zniwelować barszcz z obszaru 1 ha należy wprowadzić ok. 30 owiec, a efekty działania będą widoczne po ok. 10 latach.
3. Środki roślinobójcze. Stosowanie herbicydów nie zawsze spodziewane efekty, przede wszystkim rośliny słano reagują lub odrastają, niszczona jest roślinność w sąsiedztwie barszczu. Efektywność oprysku uzależniona jest od warunków pogodowych a spodziewane efekty z uwagi na przeżywalność nasion osiągnąć można po ok. 5 latach stosowania zabiegów 3 razy w roku.
A więc jaka metoda może przynieść efekty? Najnowszą propozycją jest gorąca woda, którą wlewa się do korzeni barszczu, a także chwastów. Zachęcamy do obejrzenia poniższej prezentacji: